baklykka.blogg.se

Min stora passion och hobby är bakning. Jag fullkomligt älskar att få använda min lila Kitchen Aid maskin och låta kreativiteten flöda! Jag kommer dela med mig utav mina absoluta favoritrecept men även mina egenkomponerade skapelser. Hoppas du ska få hitta mycket spännande och inspirerande på min blogg

Nyttiga dinkelbagels

Publicerad 2013-12-03 20:55:33 i Allmänt,

För några veckor sedan bakade deltagarna i Hela Sverige bakar bagels. Har sen dess varit sugen på att ge mig på dessa underbara små bröd. Hittade då ett recept på dinkelmjöl. Perfekt nu när man ligger i hårdträning i off season perioden! 

Dinkelbagels 

Ingredienser 

200 gram siktat dinkelmjöl
300 gram dinkelfullkornmjöl
7 gram torrjäst eller 21 gram färskt jäst
15 gram honung 
6 gram salt
290 - 300 gram ljummet

Frön du gillar! Jag hade pumpakärnor, krossade linfrön, solroskärnor och kokos.

Vatten till kokning samt 20 g honung 

Gör såhär

1. Blanda mjölet med torrjäst, socker och salt väl i en bunke. Häll i ljummet vattnet och knåda degen minst 5 minuter vid lägsta hastighet med köksmaskin eller 10 minuter för hand. Degen ska inte längre vara klibbig. Låt degen jäsa omkring 40 till 60 minuter.

2. Knåda degen en kort stund och dela den i 12 lika delar och forma bullar. Låt degbullar stå i 10 minuter. 

3. "Borra" nu ett hål i bullar med tummen. Utöka hålet genom att snurra Bullen på ditt pekfinger till det är 3 - 4 centimeter i diametern. Lägg bagels på en bakpappersklädd plåt med tillräcklig avstånd och täck över med en handduk. Låt de jäsa 30 till 45 minuter.

3. Koka up vatten i en stor kastrull och häll i honungen. Koka nu bagels i 30 sekunder på varje sida och ta de ut ur vattnet med en skumslev (storleken av kastrullen avgör hur mycket bagels du kan koka på engång - de ska inte vara över varandra). 

4. Doppa bröden i din fröbladning och låt dem rinna av på ett galler.

5. Baka bagels vid 225 grader i ungefär 20 till 25 minuter.

6. Låt dina bagels svalna på galler och servera med färskost. 




Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela