Saffranslängd
Vill dela med mig av ett recept på saffranslängd såhär på 2:a advent. Jag brukar baka den här längden istället för lussekatter. Mycket gott och enkelt.
Saffranslängd med vitchokladfyllning
Ingredienser till två längder
- 1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C
- 2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
- Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
- 3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
- 4. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
- Gör likadant med den andra halvan av degen.
- 5. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- 6. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- 7. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
- 200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran
0,5 tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl
- Fyllning
- 75 g smör
- 0,5 dl socker
- 200 g vitchoklad
- 1 ägg
- Pärlsocker till garnering
- Gör så här