baklykka.blogg.se

Min stora passion och hobby är bakning. Jag fullkomligt älskar att få använda min lila Kitchen Aid maskin och låta kreativiteten flöda! Jag kommer dela med mig utav mina absoluta favoritrecept men även mina egenkomponerade skapelser. Hoppas du ska få hitta mycket spännande och inspirerande på min blogg

Vörtbröd

Publicerad 2013-12-16 19:16:27 i Allmänt,

Igår startade jag ett något försenat julbak. Men nu är det minsann på gång i mitt kök. 

Började med det obligatoriska julbrödet. Vörtbröd 

Vörtbröd 

Ingredienser 
50 gram smör
1 flaska 33 cl porter, julöl, svagdricka, julmust eller 3,3 dl vatten
50 gram jäst
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
1 påse vörtmix 
0,5 - 1 dl russin om man vill
6 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter, svagdricka, julmust, julöl eller vatten.
Värm till fingervarmt, 37 grader.

3. Smula sönder jästen i en stor degbunke.

4. Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen (se till att inte degvätskan är för varm - då dör jästen).

5. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.

6. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 45 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.

7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda vörtdegen några minuter.

8. Dela den i två delar och rulla dem till limpor.
Lägg vörtlimporna på en smord bakplåt, bakplåtspapper eller 2 smorda brödformar.

9. Täck över och låt jäsa ytterligare 25 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.

10. Sätt på ugnen på 200 grader.

11. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen samt mitten.

12. Grädda ca 30-40 minuter. Byt gärna plats på plåtarna om de övre ser mörka ut.

13. Pensla bröden någon gång med kaffe under gräddningen.

14. Ta ut och låt bröden kallna på ett galler under kökshandduk.






Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela