Chokladkolakaka med hallon och italiensk maräng.
Här har bakstugan stått still ett tag. Haft fullt upp med skola, praktik, jobb och vab ja livspusslet har inte gått ihop. Därför slog jag på stort idag och bakade den här goda kakan.

Vår dotter har även gjort debut i bakbunken idag och hjälpt till i köket.
Ingredienser
125 g smör
1.5 dl socker
2 kapsyler vaniljarom ( som den vaniljälskare jag är la jag till detta )
2 ägg
1.5 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
0.5 tsk bakpulver
100 g hallon färska eller frysta
Potatismjöl
Till formen
Smör och kokos
Italiensk maräng
4 äggvitor
0.5 dl vatten
2.5 dl strösocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, vaniljarom, ägg och sirap i en bunke.
3. Blanda ( jag siktade direkt i äggsmeten ) de torra ingredienserna i en bunke och rör ner det i smeten.
4. Smörk en rund form med löstagba kant, ca 24 cm i diameter, med smör och strö över kokos.
5. Häll smeten i formen. Doppa hallonen i potatismjöl och tryck ner dem i smeten.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt kakan svalna.
7. Italiensk maräng:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en hushållsassistent eller elvisp. Koka under tiden vatten och socker toll 121 grader i en kastrull.
8. Häll den heta sockerlagen långsamt över äggvitan under vispning på hög hastighet. Fortsätt vispa tills marängen är seg, glansig och har svalnat.
9. Spritsa eller bred marängen över kakan. Bränn av marängen med en brännare eller grädda den i någon minut, högst upp i ugnen på grillvärme.
