Våfflor och kardemumma
Dagens hyllning går inte till en specifik person utan alla fantastiska människor ! Vilken unge har inte frossat i våfflor sylt och grädde?
Idag gjorde jag ett litet nyttigare allternativ till dessa goda ting!
Ingredienser
- 75 g Smör
- 4 dl siktat dinkelmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 1 msk finstött kardemumma
- 2 dl mjölk
- 250 g kvarg ( skulle även funka med en smaksatt. Ska testa det nästa gång)
- 4 st ägg
Tillbehör:
- 2 dl turkisk meze matyoghurt
- 4 tsk flytande honung
- 1 dl blandade nötter , t ex valnötter
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver, salt, socker och kardemumma i en bunke. Vispa i mjölk, kvarg, smör och ägg till en slät smet. Låt smeten och svälla en stund. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör innan första våfflan gräddas. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Lägg på en klick matyoghurt, ringla honung över och toppa med nötter.
Jag gjorde smeten dagen innan. Gör du det så har du i bakpulvret den dagen du ska grädda våfflorna. Smeten "jäser" under natten.