baklykka.blogg.se

Min stora passion och hobby är bakning. Jag fullkomligt älskar att få använda min lila Kitchen Aid maskin och låta kreativiteten flöda! Jag kommer dela med mig utav mina absoluta favoritrecept men även mina egenkomponerade skapelser. Hoppas du ska få hitta mycket spännande och inspirerande på min blogg

Mini butternut-cups

Publicerad 2013-12-17 19:41:37 i Allmänt,

De här små godbitarna är ett jättebra allternativ till Snickers! Ett superenkelt recept, lite pilligt men helt klart värt allt kladd.

Mini butternut-cups 

Ingredienser 
100 g ljus choklad 
100 g vit choklad 
100 g jordnötssmör jag hade fitnessgurus jordnötssmör eftersom den är osötad 
Non-stop

Gör så här 
1. Ställ ut ca 40 ischoklad formar i en form

2. Smält den ljusa chokladen över ett vattenbad. Och klicka i lite i formarna. Ställ in i frysen i 5 min

3. Smält jordnötsmöret över ett vattenbad. Och klicka över den ljusa chokladen. Ställ in i frysen i 5 min. 

4. Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Klicka över jordnötsmöret och toppa med en non-stop. Ställ i kylen över natten. 






Vörtbröd

Publicerad 2013-12-16 19:16:27 i Allmänt,

Igår startade jag ett något försenat julbak. Men nu är det minsann på gång i mitt kök. 

Började med det obligatoriska julbrödet. Vörtbröd 

Vörtbröd 

Ingredienser 
50 gram smör
1 flaska 33 cl porter, julöl, svagdricka, julmust eller 3,3 dl vatten
50 gram jäst
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
1 påse vörtmix 
0,5 - 1 dl russin om man vill
6 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter, svagdricka, julmust, julöl eller vatten.
Värm till fingervarmt, 37 grader.

3. Smula sönder jästen i en stor degbunke.

4. Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen (se till att inte degvätskan är för varm - då dör jästen).

5. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.

6. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 45 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.

7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda vörtdegen några minuter.

8. Dela den i två delar och rulla dem till limpor.
Lägg vörtlimporna på en smord bakplåt, bakplåtspapper eller 2 smorda brödformar.

9. Täck över och låt jäsa ytterligare 25 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.

10. Sätt på ugnen på 200 grader.

11. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen samt mitten.

12. Grädda ca 30-40 minuter. Byt gärna plats på plåtarna om de övre ser mörka ut.

13. Pensla bröden någon gång med kaffe under gräddningen.

14. Ta ut och låt bröden kallna på ett galler under kökshandduk.






Saffranslängd

Publicerad 2013-12-08 20:48:18 i Allmänt,

Vill dela med mig av ett recept på saffranslängd såhär på 2:a advent. Jag brukar baka den här längden istället för lussekatter. Mycket gott och enkelt. 

Saffranslängd med vitchokladfyllning

Ingredienser till två längder 
      200 g smör
      5 dl mjölk
      50 g jäst 
      2 kuvert saffran 
      0,5 tsk salt 
      2 dl socker 
      13 dl vetemjöl 
      Fyllning 
      75 g smör 
      0,5 dl socker 
      200 g vitchoklad 
      1 ägg 
      Pärlsocker till garnering 
      Gör så här 
      1. 1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C

      2. 2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
      3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.

      4. 3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
      5. Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.

      6. 4. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
      7. Gör likadant med den andra halvan av degen. 

      8. 5. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

      9. 6. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

      10. 7. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.




Nyttiga dinkelbagels

Publicerad 2013-12-03 20:55:33 i Allmänt,

För några veckor sedan bakade deltagarna i Hela Sverige bakar bagels. Har sen dess varit sugen på att ge mig på dessa underbara små bröd. Hittade då ett recept på dinkelmjöl. Perfekt nu när man ligger i hårdträning i off season perioden! 

Dinkelbagels 

Ingredienser 

200 gram siktat dinkelmjöl
300 gram dinkelfullkornmjöl
7 gram torrjäst eller 21 gram färskt jäst
15 gram honung 
6 gram salt
290 - 300 gram ljummet

Frön du gillar! Jag hade pumpakärnor, krossade linfrön, solroskärnor och kokos.

Vatten till kokning samt 20 g honung 

Gör såhär

1. Blanda mjölet med torrjäst, socker och salt väl i en bunke. Häll i ljummet vattnet och knåda degen minst 5 minuter vid lägsta hastighet med köksmaskin eller 10 minuter för hand. Degen ska inte längre vara klibbig. Låt degen jäsa omkring 40 till 60 minuter.

2. Knåda degen en kort stund och dela den i 12 lika delar och forma bullar. Låt degbullar stå i 10 minuter. 

3. "Borra" nu ett hål i bullar med tummen. Utöka hålet genom att snurra Bullen på ditt pekfinger till det är 3 - 4 centimeter i diametern. Lägg bagels på en bakpappersklädd plåt med tillräcklig avstånd och täck över med en handduk. Låt de jäsa 30 till 45 minuter.

3. Koka up vatten i en stor kastrull och häll i honungen. Koka nu bagels i 30 sekunder på varje sida och ta de ut ur vattnet med en skumslev (storleken av kastrullen avgör hur mycket bagels du kan koka på engång - de ska inte vara över varandra). 

4. Doppa bröden i din fröbladning och låt dem rinna av på ett galler.

5. Baka bagels vid 225 grader i ungefär 20 till 25 minuter.

6. Låt dina bagels svalna på galler och servera med färskost. 




Julinspirerade skorpor

Publicerad 2013-12-02 19:42:47 i Allmänt,

Idag var det dags för lite jul i mitt kök! Såg bilder på instagram på skorpor och blev inspirerad att hitta på något gott recept. 

Kardemummaskorpor med kanel

Ingredienser 
200g smör
1dl socker 
7dl vetemjöl 
2tsk bakpulver 
0,5tsk salt 
2tsk stött kardemumma 
2tsk kanel 
2dl mjölk 

Gör såhär 
1. Sätt på ugnen på 225 grader 
2. Rör smör och socker poröst 
3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smörblandningen
4. Tillsätt mjölken och blanda till en deg
5. Rulla ca 50 kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Sänk ungen till 200grader
6. Klyv skorporna med en brödkniv och rosta skorporna i 10 minuter. Låt dem torka på galler över natten



Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela