baklykka.blogg.se

Min stora passion och hobby är bakning. Jag fullkomligt älskar att få använda min lila Kitchen Aid maskin och låta kreativiteten flöda! Jag kommer dela med mig utav mina absoluta favoritrecept men även mina egenkomponerade skapelser. Hoppas du ska få hitta mycket spännande och inspirerande på min blogg

Kokos och lime cupcakes

Publicerad 2013-08-31 10:22:46 i Allmänt,

 
Kokos och lime i alla dessa former är något som alltid går hem hos mig. Har länge velat pröva att baka med kokosmjölk och hittade då det här receptet. 
 

Cupcakes med kokos och lime

90 g smör, rumstempererat 
0.5 dl krämig kokosmjölk (25 g) 
1.25 dl strösocker (115 g) 
2 st ägg 
1.65 dl extra fint vetemjöl (100 g) 
1 tsk bakpulver 
1 dl riven kokos (25 g) 
1 st lime, rivet skal 
2 msk mjölk 

Garnering

150 g cream cheese ( jag hade 200 g )
0.75 dl florsocker (50 g) 
2 tsk saft av lime 
1 dl kokosflingor (40g) ( jag hade riven kokos)

Muffinsplåt 
12 st pappersformar för muffins 

Gör så här

  1. Sätt först ugnen på 180 grader.
  2. Ställ muffinsformarna i plåtens fördjupningar.
  3. Vispa smör, kokosmjölk och socker i en skål till en ljus, fluffig smet.
  4. Vispa sedan i äggen, ett i taget.
  5. Rör ner mjöl och bakpulver.
  6. Tillsätt sedan riven kokos, limeskal och mjölk.
  7. Skeda över smeten i pappersformarna.
  8. Grädda cirka 17 minuter, tills muffinen har rest sig och är gyllenbruna.
  9. Kontrollera att de är färdiga med hjälp av en provsticka.
  10. Lägg över de färdiggräddade muffinsen på galler att svalna.
  11. Garnering
    Vispa ihop cream cheese, florsocker och limesaft i en skål.
  12. Ringla glasyren på muffinsen och strö över generöst med kokosflingor

 

Pinocciotårta på mitt sätt

Publicerad 2013-08-29 20:04:47 i Allmänt,

På midsommar i år blev mitt uppdrag och stå för tårtan. Jag fullkommligt älskar pinocciotårta, särsklit min farmors. Men som den mixtrare utav recept jag är så var jag bara tvugen att göra min egna version.
Resultatet blev detta! Jättegott och inte så mäktig som ibland pinoccio tårta kan bli.
 
 
 
 
Pinocciotårta på mitt sätt
 
Ingredienser
 
Till sockerkaksdelen
100 gram smör (rumsvarmt)
1 ½ dl farinsocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Till marängdelen.
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker
4 dl rice crisp

Gör så här

Vispa smör + strösocker poröst, tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner vetemjöl + bakpulver, blandat! Klä två runda formar med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt i bägge formerna.

Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret, vispa till hårt skum och tillsätt resten av sockret, vispa en stund till. Rör försiktigt ner rice crisp i marängsmeten. Bred ut marängsmeten ovanpå grunsmeten i de två formarna. Grädda ca 40min 150 grader i nedre delen av ugnen. Låt tårtorna svalna innan du lägger ihop dom med färska bär, grädde och lemoncurd

 

Lemon curd

Ingredienser

2 dl färskpressad citronsaft
3 ägg 
5 dl socker
200 g smör

Gör så här

Pressa saften ur citronerna. Blanda ägg, socker och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på plattan och vispa hela tiden tills det börjar tjockna. Tillsätt smöret i små klickar under fortsatt vispning. Ta kastrullen från värmen. 

 

 
 

Morotsbröd

Publicerad 2013-08-29 19:33:05 i Allmänt,

Ni som följer mig på facebook och instagram såg igår att jag hade bakat ett morotsbröd. 
Ett bröd som går snabbt att baka då det bara ska jäsa i totalt 20 minuter! Perfekt för en småbarnsmamma som jag.
 
 
Morots-tekakor
 
Ingredienser

100 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst ( torrjäst tycker jag är det bästa )
1 tsk salt
2 msk socker
2,5 dl finriven morot ( ca 3 stora morötter )
ca 11 dl vetemjöl ( jag brukar blanda de mjölsorter jag har hemma )
 
Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen. Skala och riv 3 stora morötter
 
2. Tillsätt salt, socker, morotsrivet. vetemjölet. Blanda till en smidig deg. Ett säkert sätt att veta att du har balandat tillräckligt är att degen släpper från bunkens kanter.
 
3. Häll upp lite varmt vattern i diskhon och ställ i degbunken i vattnet. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 10 min.
 
4. Sätt ugnen på 250 grader.
 
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 12 delar och forma dem till tekakor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och nagga kakorna med en gaffel.
 
6. Låt bröden jäsa under bakduk i 10 min.
 
7. Grädda dem i nedre delen utav ugnen i 6 - 8 min.
 

Hallonrutor

Publicerad 2013-08-24 17:03:00 i Allmänt,

Haft fikabesök under eftermiddagen och bjöd på hallonrutor med ljuschoklad. Var riktigt smarriga, lite sega och kladdiga helt i min smak. 
 

Ingredienser

200 g smör 
4 st ägg, stora 
4 dl strösocker 
7 dl vetemjöl (480 g) 
1 tsk bakpulver 
1 msk kardemumma, finstött 
2 dl mjölk 
225 g färska hallon eller frysta otinade 
100 g vit choklad ( jag hade ljus choklad )

Gör så här

 

 

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Rör ner det smälta smöret.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och stött kardemumma och rör ner i -smeten.
  6. Tillsätt mjölk och rör till en jämn smet.
  7. Bred ut smeten i en långpanna, cirka 30 × 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
  8. Strö över hallonen.
  9. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 20 minuter tills kakan börjar få färg. Med färska bär kan gräddningstiden bli något kortare.
  10. Hacka chokladen och strö den över kakan.
  11. Grädda i ytterligare cirka 5 minuter.

Tjuvstart på hösten

Publicerad 2013-08-24 10:15:19 i Allmänt,

Nu i hösttider är det ett måste att ta till vara på våra underbara svenska äpplen! Gillar du äpplebullar men har svårt att baka med deg, så är de här äpplerutorna ett jättebra alternativ.
 
Lättbakad äpplekaka som bakas i långpanna. Ca 20 st
 
 
Smet
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk, 3 procent
4 msk smält smör
 
Fyllning
1/2 dl strösocker
2 msk mald kanel
6 äpplen
 
Garnering pärlsocker
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
 
2.Knäck äggen i en skål och rör i sockret. Blanda ner mjölk och smör. Rör samman mjölblandningen med äggsmeten.
 
3. Blanda socker och kanel i en påse. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i påsen och skaka om.
 
4. Klä en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Vill du ha högre bitar väljer du en mindre långpanna, 25 x 35 cm. Häll smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna. Strö över pärlsocker.
 
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Känn med sticka så att kakan är färdiggräddad. Det tar längre tid om du har en mindre långpanna. Skär kakan i rutor och servera dem med vaniljsås eller som de är.
 
Receptet kommer från min favorit tidning Hembakat.

Fyllningar till vetebullar

Publicerad 2013-08-19 05:37:00 i Allmänt,

 
Vetebullar är något det allra flesta tycker om. Favoriten hos många är klassikern kanelbullar, men jag vill dela med mig utav en ny favorit hos mig. Min citronfyllning. Men först mitt bästa recept på en helt vanlig vetedeg.
 
Jag tillsätter ett ägg i degen och tar 1,5 sats fyllningnarna men det gör ni som ni vill
 
Vetedeg
32 st

150 g smör
5 dl mjölk, 3%
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
900 g vetemjöl special (15 dl)
 
Fyllningar
150 g smör
1,5 dl socker
3 msk kanel

150 g smör
2 dl socker
Skalet och ev saften från två citron
 
Pensling
Ägg
Pärlsocker

Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm försiktigt till 37 grader.

Smula jästen i en degbunke, häll över lite av degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Rör ner socker, salt, kardeumma och ägg. Häll på resten av degvätskan och det mesta av mjölet. Arbeta in mjölet tills degen känns smidigt. Knåda ordentligt i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Mixa ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Låt stå i rumstemperatur.
Citronfyllningen gör du på samma sätt men smaka dig fram när det gäller syran. Och glöm inte att tvätta citronen.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del tills den är ca 35x40 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen ganska tajt. Skär i 2-3 cm breda bitar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.

Pensla bullarna med uppvispat och ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader, 6-7 minuter.

Födelsedagstårta

Publicerad 2013-08-18 12:48:00 i Allmänt,

Igår fyllde min sambo Johan år och han hade beställt sin absoluta favorit schwarzwaldtårta! Eftersom jag har den benägenheten att mixtra med recept och göra mina egna varianter, så vill jag poängtera att det här inte är en "riktig" schwarzwaldtårta.

Jag kallar den "Schwarzwaldtårta på mitt vis". Jag gick efter Per Mobergs recept. Tårtan blev en riktig succé.

Recept:
Antal portioner: 10

Färdigt på: 1h

Ingredienser

Bottnar
3 dl hasselnötter
4 dl florsocker
3 äggvitor
Fyllning och garnering
300 g blockchoklad
5 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm
kakao

Gör så här

1. Bottnar
 
Sätt ugnen på 150 grader.
2. Mal nötterna och blanda dem med florsocker.
3. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen.
4. Rita upp tre rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper.
5. Bred ut smeten i rundlarna och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
6. Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv.
7. Låt svalna på plåten.

8. Garnering
 
Smält blockchokladen i vattenbad.
9. Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den nästan stelna.
10. Sporra ut fyrkantiga bitar till garnering.

11. Fyllning
 
Vispa grädden med vaniljsockret. ( du kan även vispa ihop med vanlijsås )
12. Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen.

13. Tårta
 
Lägg samman bottnarna med ett lager av choklad/vaniljgrädden och ett lager av bara grädde. Spara grädde till att spritsa runt om tårtan till garnityr.
14. Stick i chokladrutorna och pudra över kakao.

De skillnader jag gjorde var att använda mig utav Nobless istället för att göra egna chokladfyrkanter. Men även att EN sats smet gick till en botten. Jag upplevde att dela upp smeten på tre blev väldigt tunna. Sen har jag vanilj-choklad-grädde både i och på tårtan. För att bryta av de söta har jag på hallon.

Välkommen till min nya blogg!

Publicerad 2013-08-14 10:33:00 i Allmänt,

Som den baknörd jag är så har jag bestämt mig att starta en bakblogg. 

Här kommer ni hitta mina egna recept och andras recept på massa goda bakverk. 

Hoppas ni ska få inspiration och många tips inom bakningen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela