För några dagar sedan fick jag ett väldigt sug efter att baka en sockerkaka. Ett underskattat bakverk tycker jag. Dags att höja statusen på det igen!
Päronkaka med nougat och vitchoklad
Ingredienser
3 ägg
2.5 dl socker
2 tsk bakpulver
1.5 dl naturell yoghurt ( jag hade vanilj kesella )
75 g smör, smält
1 tsk kardemumma
1 stort moget päron
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt ihop de torra ingredienserna och yoghurten. Blanda ihop snabbt med en slev. Rör inte för länge för då blir glutentrådarna i mjölet för starka och kakan seg.
3. Smöra och bröa en sockerkaksform (jag hade kokos), ca 1.5 liter.
4. Skala och riv päronet grovt på rivjärnet. Rör ner "päronspadet" i smeten och häll i formen.
5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter.
6. Ringla smält nougat och vitchoklad över kakan när den svalnat
Vaniljkaka med nougat
Hade en tanke om ett recept som jag var tvungen att testa. Hade nougat hemma som jag skulle vilja få med i en småkaka. Resultatet blev detta. Jättegoda och enkla kakor
Vanilj och nougatkaka
Ingredienser
125 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1.5 kapsyl vaniljarom
2.5 dl vetemjöl
100 g nougat
Garnering
50 g nougat
50 g vitchoklad
Gör så här
1. Kör smör, socker och vaniljsocker pösigt i matberedare.
2. Tillsätt mjölet samt vaniljaromen och kör bara så lite att det blandar sig och blir till en boll.
3. Rulla degen till en längd, rulla den i plast och lägg den att vila i kylen minst en timme.
4. Sätt ugnen på 200°.
5.Lägg en nougatbit en liten degbit, nyp ihop och rulla till fyllda kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda mitt i ugnen 10-12 min tills kakorna börjar få fin färg.
3. Rulla degen till en längd, rulla den i plast och lägg den att vila i kylen minst en timme.
4. Sätt ugnen på 200°.
5.Lägg en nougatbit en liten degbit, nyp ihop och rulla till fyllda kulor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda mitt i ugnen 10-12 min tills kakorna börjar få fin färg.
Ta ut och låt kakorna svalna på plåten och garnera dem genom att ringla över lite smält choklad.
Kokosdrömmar och hallon - hasselnötter
Mycket som händer runt omkring ! Tankar snurrar, det bästa botemedlet träna och baka. Detta resulterade i ett nytt recept och en gammal klassiker.
Kokosdrömmar
Ingredienser
200 g smör
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2.5 dl riven kokos
2 tsk hjorthornssalt
ca 5 dl vetemjöl
Gör så här
1. Rör smöret, socker och vaniljsocker vitt och poröst.
2. Tillsätt kokos, hjorthornssalt och mjölet.
3. Blanda ihop till en deg. Degen kommer bli spröd
4. Låt degen vila en stund.
5. Rulla till ca 60 små bollar och grädda i ugnen på 150 grader i 15 minuter.
Hallon - Hasselnöts brownies med chokladganaché
Ingredienser
100 g hasselnötter ( eller annan nöt du gillar )
200 g hallon
150 g smör
3/4 dl kakao
3 ägg
3 dl socker
2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
Gör så här
1. Smörj och mjöla en långpanna 20x35 cm
2. Smält smöret och tillsätt kakaon. Rör detta tills smeten blir slät. Låt den svalna.
3. Vispa ägg och socker poröst. Vänd ner chokladblandningen och mjölet blandat med bakpulvret.
4. Häll i hallonen i smeten och vänd i dem.
5. Häll sedan i smeten i formen och strö över nötterna.
6. Grädda i mitten av ugnen på 150 g i 35 minuter
7. När kakan kallnat helt bred du på chokladganaché ( recept finns till ganaché i inlägget om rosa bandettårtan), strö över kokos och låt ganachén stelna och strö i bitar
En rosa månad som fylls utav minnen
För fyra år sedan förlorade min stora förebild kampen mot cancern. Efter år av slit orkade inte kroppen mer. Fina Maggan du kommer alltid vara en så stor bit utav mitt liv, jag saknar dig.
Den här tårtan skickar jag upp till himlen.
Hallon och chokladtårta
Ingredienser
Tårtbotten
4-5 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2-3 tsk bakpulver
2 kapsyler citronarom
Fyllningar
Hallonkompott
300 g frysta hallon
3 msk socker
3 kapsyler vanilj
Chokladganaché
100 g mörk (150 g för ljus eller vit choklad)
1,5 dl grädde
Till att spackla tårtan
Vitchoklad smörkräm
100 g osaltat smör
100 g philadelphiaost
100 g vitchoklad
1 kapsyl vanilj
För att täcka tårtan
500 g vit marsipan ( finns färdiga lock att köpa)
200 g rosa suger paste
Gör så här
Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.
Hallonkompott
Blanda ingredienserna i en kastrull och värm på svag värme tills sockret löst sig
Chokladgansché
Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna något. Häll över grädden lite i taget tills chokladen blir blank och slät.
Vill du har en tjockare kräm ställer du den i kylen en stund.
Vitchokladsmörkräm
Låt smöret bli rumsvarmt. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något. Rör ihop ingredienserna med elvisp.
Varva bottnarna med fyllningarna och spackla tårtan med den vita chokladkrämen. Lägg över marsipanlocket och dekorera tårtan med den rosa suger pasten.
Mönstret på tårtan har jag gjort med en Mönstermatta
Våfflor och kardemumma
Dagens hyllning går inte till en specifik person utan alla fantastiska människor ! Vilken unge har inte frossat i våfflor sylt och grädde?
Idag gjorde jag ett litet nyttigare allternativ till dessa goda ting!
Ingredienser
- 75 g Smör
- 4 dl siktat dinkelmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 1 msk finstött kardemumma
- 2 dl mjölk
- 250 g kvarg ( skulle även funka med en smaksatt. Ska testa det nästa gång)
- 4 st ägg
Tillbehör:
- 2 dl turkisk meze matyoghurt
- 4 tsk flytande honung
- 1 dl blandade nötter , t ex valnötter
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver, salt, socker och kardemumma i en bunke. Vispa i mjölk, kvarg, smör och ägg till en slät smet. Låt smeten och svälla en stund. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör innan första våfflan gräddas. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Lägg på en klick matyoghurt, ringla honung över och toppa med nötter.
Jag gjorde smeten dagen innan. Gör du det så har du i bakpulvret den dagen du ska grädda våfflorna. Smeten "jäser" under natten.
En bit av min barndom .
Eftersom bakning alltid har haft en stor del i mitt liv, så har jag tänkt att göra ett litet tema i bloggen en tid framöver. Bakverk som ska få agera hyllningar till personer som finns och funnits i mitt liv.
Jag vill börja med min underbara farmor! När jag var liten växte jag mer eller mindre upp hos farmor och farfar. Vi bodde grannar så större del ägnade jag hos dem. Stod på en stol bredvid farmor vid hennes stora bakbord.
Farmor har lärt mig mycket av det jag kan inom bakning och dessa kakor bakade vi ofta när jag var liten. Farmor har oftast rosa socker runt om men jag har haft farin socker runt mina.
Brysselkex eller som jag alltid kallat dem Farmor kakor med rosa kant
Ingredienser
4.5 - 5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör
Garnering
Socker och några droppar röd karamellfärg eller farinsocker
Gör så här
1. Sätt på ugnen på 175 grader
2. Hacka samman ingredienserna till degen.
3. Forma degen till rullar, drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i färgat socker.
4. Lägg rullarna kallt i några minuter och skär dem i skivor ( ca 50 st ) och lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter
Chokladkolakaka med hallon och italiensk maräng.
Här har bakstugan stått still ett tag. Haft fullt upp med skola, praktik, jobb och vab ja livspusslet har inte gått ihop. Därför slog jag på stort idag och bakade den här goda kakan.
Vår dotter har även gjort debut i bakbunken idag och hjälpt till i köket.
Ingredienser
125 g smör
1.5 dl socker
2 kapsyler vaniljarom ( som den vaniljälskare jag är la jag till detta )
2 ägg
1.5 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
0.5 tsk bakpulver
100 g hallon färska eller frysta
Potatismjöl
Till formen
Smör och kokos
Italiensk maräng
4 äggvitor
0.5 dl vatten
2.5 dl strösocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, vaniljarom, ägg och sirap i en bunke.
3. Blanda ( jag siktade direkt i äggsmeten ) de torra ingredienserna i en bunke och rör ner det i smeten.
4. Smörk en rund form med löstagba kant, ca 24 cm i diameter, med smör och strö över kokos.
5. Häll smeten i formen. Doppa hallonen i potatismjöl och tryck ner dem i smeten.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt kakan svalna.
7. Italiensk maräng:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en hushållsassistent eller elvisp. Koka under tiden vatten och socker toll 121 grader i en kastrull.
8. Häll den heta sockerlagen långsamt över äggvitan under vispning på hög hastighet. Fortsätt vispa tills marängen är seg, glansig och har svalnat.
9. Spritsa eller bred marängen över kakan. Bränn av marängen med en brännare eller grädda den i någon minut, högst upp i ugnen på grillvärme.