baklykka.blogg.se

Min stora passion och hobby är bakning. Jag fullkomligt älskar att få använda min lila Kitchen Aid maskin och låta kreativiteten flöda! Jag kommer dela med mig utav mina absoluta favoritrecept men även mina egenkomponerade skapelser. Hoppas du ska få hitta mycket spännande och inspirerande på min blogg

Terapibak

Publicerad 2014-01-22 12:37:43 i Allmänt,

Efter en mycket hektisk tid sa min kropp ifrån riktigt ordentligt. Då finns det nästan inget som slår att få baka, stänga in sig i bubblan och bara bara kreativ. Dagens terapi resulterade i ett lite nyttigare bröd. Brödet har honung som sötning, grövre mjöl och krossade linfrön. Receptet har samma tillvägagångssätt som mitt morotsbröd från ett tidigare blogginlägg 

Nyttigare tekakor 
Ingredienser

100 g smör
4 dl vatten 
50 g jäst ( torrjäst tycker jag är det bästa )
1 tsk salt
2 msk honung 
1 dl krossade linfrön
3,5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt 
 
Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull, häll i vatten och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på vattenbladningen.
 
2. Tillsätt salt, honung, det krossade linfrön och mjölet . Blanda till en smidig deg. Ett säkert sätt att veta att du har balandat tillräckligt är att degen släpper från bunkens kanter.
 
3. Häll upp lite varmt vattern i diskhon och ställ i degbunken i vattnet. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 10 min.
 
4. Sätt ugnen på 250 grader.
 
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 12 delar och forma dem till tekakor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och nagga kakorna med en gaffel.
 
6. Låt bröden jäsa under bakduk i 10 min.
 
7. Grädda dem i nedre delen utav ugnen i 6 - 8 min.





Choklad och kanel mugcake

Publicerad 2014-01-09 20:14:39 i Allmänt,

Mitt uppe i slutspurten av min lärarutbildning och behöver energi på kvällen då är mugcake det bästa. Passar även till mellanmål, frukost och innan/före träning !

Choklad och kanel mugcake 

Ingredienser 
1 dl fiber havregryn
2 äggvitor 
1/2 dl mjölk
1 banan 
1 msk kakao 
1 tsk vaniljpulver 
1 msk kanel

Gör så hör 

1. Häll ner alla ingridienser i en skål och mixa med stavmixer eller mosa med en gaffel 


2. När allt är en rinnig massa så häller du ner det i en mugg som tål microvågsugn och hög värme.


3. Ställ in den i micron i 3min på högsta effekt.


4. Vänd muggen upp och ner över ett fat. 


5. Toppa med valfria tillbehör. Jag hade turkisk yoghurt bär och riven kokos 



Minicupcakes med smak av kanel och clementin

Publicerad 2014-01-05 16:36:55 i Allmänt,

Är så härligt att jag äntligen kan spendera tid för mitt bakande på allvar igen! Idag ville jag testa ett recept jag gått och klurat på ett tag. Resultatet blev detta. 

Minicupcakes med smak av kanel och clementin

Ingredienser 

Cupcakes  
1 ägg
1 dl strösocker
1 msk kanel
1 krm vaniljpulver
50 g smör
1/2 dl mjölk
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal av en clementin 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°c. 

2. Vispa ägg, socker, kanel och vaniljpulver pösigt. 

3. Smält smöret och häll i mjölken. Rör ner smöret i äggvispet.

4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Rör om till en slät smet. 

5. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och häll i smeten, 3/4 av formen. 

6. Grädda i mitten av ugnen, ca 15 min. Låt svalna.

Frosting 
Ingredienser 
100 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker 
1 krm vaniljpulver

Gör så här 

Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig massa. 




Bärpaj med vitchoklad och morotsbröd

Publicerad 2014-01-03 16:32:58 i Allmänt,

Jag har inte glömt bort er! Kompenserar den dålig uppdateringen med två recept. 

Bärpaj med vit choklad 
Ingredienser 
Pajskal
150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
50-75 g riven vit choklad

Fyllning
500 g bär  
1/2-1 dl strösocker
2 msk potatismjöl

1. Smält smöret och blanda i de torra ingredienserna (även chokladen).

2. Häll i en form och jämna till med en slickepott

3. Förgrädda 200 grader i ca 10 min

4. Blanda ihop fyllningen

5. Ta ut pajen och bred på fyllningen. Grädda 
 ytterligare ca 15 min

6. Servera med glass

Morotsbröd med dinkelmjöl och honung 
Ingredienserna 
5 dl vatten 
50 g torrjäst 
0,5 dl olja
2 stora morötter ( ca 200g) finrivna
1 tsk salt
2 msk honung 
2 dl vetemjöl 
2 dl rågsikt 
9-10 dl fullkornsmjöl av Dinkel

Gör så här
1. Värm mjölken eller vattnet till 37 grader(fingervarmt)

2. Ha jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet,flytande margarin eller olja,morötter,salt,sirap eller socker och nästan allt mjöl.
Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakning.

3. Arbeta kraftigt ihop till en deg.Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

5. Platta ut den i en långpanna(30x40cm),smord eller med bakplåtspapper.skär degen med en mjölat kniv i 24 bitar. Nagga degen.Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

6. Grädda i mitten av 15-20 minuter i 225 grader. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.






Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela