Födelsedagstårta
Igår fyllde min sambo Johan år och han hade beställt sin absoluta favorit schwarzwaldtårta! Eftersom jag har den benägenheten att mixtra med recept och göra mina egna varianter, så vill jag poängtera att det här inte är en "riktig" schwarzwaldtårta.
Jag kallar den "Schwarzwaldtårta på mitt vis". Jag gick efter Per Mobergs recept. Tårtan blev en riktig succé.
Recept:
Antal portioner: 10
Färdigt på: 1h
Ingredienser
Bottnar
3 dl hasselnötter
4 dl florsocker
3 äggvitor
Fyllning och garnering
300 g blockchoklad
5 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm
kakao
Gör så här
1. Bottnar
Jag kallar den "Schwarzwaldtårta på mitt vis". Jag gick efter Per Mobergs recept. Tårtan blev en riktig succé.
Recept:
Antal portioner: 10
Färdigt på: 1h
Ingredienser
Bottnar
3 dl hasselnötter
4 dl florsocker
3 äggvitor
Fyllning och garnering
300 g blockchoklad
5 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm
kakao
Gör så här
1. Bottnar
Sätt ugnen på 150 grader.
2. Mal nötterna och blanda dem med florsocker.
3. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen.
4. Rita upp tre rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper.
5. Bred ut smeten i rundlarna och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
6. Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv.
7. Låt svalna på plåten.
8. Garnering
2. Mal nötterna och blanda dem med florsocker.
3. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen.
4. Rita upp tre rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper.
5. Bred ut smeten i rundlarna och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
6. Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv.
7. Låt svalna på plåten.
8. Garnering
Smält blockchokladen i vattenbad.
9. Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den nästan stelna.
10. Sporra ut fyrkantiga bitar till garnering.
11. Fyllning
9. Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den nästan stelna.
10. Sporra ut fyrkantiga bitar till garnering.
11. Fyllning
Vispa grädden med vaniljsockret. ( du kan även vispa ihop med vanlijsås )
12. Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen.
13. Tårta
12. Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen.
13. Tårta
Lägg samman bottnarna med ett lager av choklad/vaniljgrädden och ett lager av bara grädde. Spara grädde till att spritsa runt om tårtan till garnityr.
14. Stick i chokladrutorna och pudra över kakao.
De skillnader jag gjorde var att använda mig utav Nobless istället för att göra egna chokladfyrkanter. Men även att EN sats smet gick till en botten. Jag upplevde att dela upp smeten på tre blev väldigt tunna. Sen har jag vanilj-choklad-grädde både i och på tårtan. För att bryta av de söta har jag på hallon.
14. Stick i chokladrutorna och pudra över kakao.
De skillnader jag gjorde var att använda mig utav Nobless istället för att göra egna chokladfyrkanter. Men även att EN sats smet gick till en botten. Jag upplevde att dela upp smeten på tre blev väldigt tunna. Sen har jag vanilj-choklad-grädde både i och på tårtan. För att bryta av de söta har jag på hallon.
