Fyllningar till vetebullar
Vetebullar är något det allra flesta tycker om. Favoriten hos många är klassikern kanelbullar, men jag vill dela med mig utav en ny favorit hos mig. Min citronfyllning. Men först mitt bästa recept på en helt vanlig vetedeg.
Jag tillsätter ett ägg i degen och tar 1,5 sats fyllningnarna men det gör ni som ni vill
Vetedeg
32 st
150 g smör
5 dl mjölk, 3%
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
900 g vetemjöl special (15 dl)
32 st
150 g smör
5 dl mjölk, 3%
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
1 ägg
900 g vetemjöl special (15 dl)
Fyllningar
150 g smör
1,5 dl socker
3 msk kanel
150 g smör
2 dl socker
Skalet och ev saften från två citron
150 g smör
1,5 dl socker
3 msk kanel
150 g smör
2 dl socker
Skalet och ev saften från två citron
Pensling
Ägg
Pärlsocker
Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm försiktigt till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke, häll över lite av degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Rör ner socker, salt, kardeumma och ägg. Häll på resten av degvätskan och det mesta av mjölet. Arbeta in mjölet tills degen känns smidigt. Knåda ordentligt i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Mixa ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Låt stå i rumstemperatur.
Citronfyllningen gör du på samma sätt men smaka dig fram när det gäller syran. Och glöm inte att tvätta citronen.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del tills den är ca 35x40 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen ganska tajt. Skär i 2-3 cm breda bitar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med uppvispat och ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader, 6-7 minuter.
Ägg
Pärlsocker
Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och värm försiktigt till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke, häll över lite av degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Rör ner socker, salt, kardeumma och ägg. Häll på resten av degvätskan och det mesta av mjölet. Arbeta in mjölet tills degen känns smidigt. Knåda ordentligt i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Mixa ihop smör, socker och kanel till fyllningen. Låt stå i rumstemperatur.
Citronfyllningen gör du på samma sätt men smaka dig fram när det gäller syran. Och glöm inte att tvätta citronen.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del tills den är ca 35x40 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen ganska tajt. Skär i 2-3 cm breda bitar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
Pensla bullarna med uppvispat och ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader, 6-7 minuter.